Medicover

+36 1 465 3100

info@medicover.hu

gasztroenterol

Gasztroenterológia

E-mailt küldök

A gasztroenterológia a belgyógyászattal összefüggő tudományág, amely az emésztőrendszer betegségivel foglalkozik. Az emésztőrendszer egészére jellemző, hogy működése rendkívül bonyolult és összetett folyamat, melynek bármely pontján károsodhatnak a normál emésztési funkciók. Napjainkban az emésztőrendszeri betegségek a fejlett országokban – a nagyarányú előfordulásuk miatt – népbetegségnek számítanak így a refluxbetegség mellett, a gyulladásos bélbetegségek diagnosztikájában és kezelésében is tapasztalatokkal rendelkezünk.

Évente mintegy 5500 beteg hal meg vastag- és végbélrák (orvosi nevén: colorectalis carcinoma) miatt. Mint minden daganatos megbetegedés esetében, a tumor minél korábbi felfedezése nyújtja a legjobb esélyt a betegnek a gyógyulásra.

A vastagbélrák 95%-ban jóindulatú daganat, úgynevezett bélpolip elfajulásából alakul ki. A kicsi bélpolipok kialakulásától a rák kialakulásáig körülbelül 3-5 év telik el. Ez a két körülmény elméletileg lehetővé tenné, hogy rendszeres szűrővizsgálatokkal a vastagbélrákok nagy részét megelőzzük vagy a már kifejlődött rákos megbetegedést korai stádiumban ismerjük fel.

A vastag- és végbélrák megelőzésének három legfontosabb eszköze: az orvosi vizsgálat során évente egyszer a végbél ujjal történő áttapintása, a székletben a rejtett vérzés laboratóriumi vizsgálata, valamint a vastagbél tükrözéses vizsgálata.

Gasztroenterológiai vizsgálatok

Széklet vér teszt

A széklet vér teszt elvégzése évente ajánlott, még annak ismeretében is, hogy bizonyítottan vastagbélrákos betegek esetében sem mindig pozitív. Amennyiben a teszt pozitív eredményű, a végbélnyílás szabad szemmel, illetve a végbél ujjal történő gondos vizsgálata kötelező. Ha a betegnek nincsenek nyelőcső- vagy gyomorbetegség gyanúját keltő panaszai, ezt követően mindenképp a vastagbéltükrözés elvégzése ajánlott. A betegek idegenkednek ettől a vizsgálattól, részben rosszul értelmezett szeméremérzés, részben a vizsgálattal járó fájdalom miatt.

Vastagbéltükrözés

A vastagbéltükrözés gyakorlott orvos és asszisztens kezében elviselhető fájdalommal jár és segítségével a vastag- és végbélrák, valamint a rákmegelőző állapotot jelentő polipok nagy biztonsággal felfedezhetők, utóbbiak a vizsgálat során eltávolíthatók.

A vastagbéltükrözés ilyen módon annyira hatékony a vastag- és végbélrákok megelőzésében, illetve korai stádiumban történő felfedezésében, hogy a szakmai ajánlások 50 év felett 5-10 évente történő elvégzését javasolják, még negatív széklet vér teszt esetén is.

Összegzés

Az eredmények ismeretében a szakorvos részletes kiértékelés után felállítja a diagnózist.  Ezt követően megbeszéli a pácienssel és ennek megfelelő kezelést javasol, szükség esetén kontrollvizsgálattal.

Bejelentkezés a (+36 1) 465 3100 telefonszámon!

.

ask

Kérdése van?
Bejelentkezne?

+36 1 465 3100