Medicover

+ 36 1 465 3100

info@medicover.hu

endoszkopia

Gyomortükrözés (gasztroszkópia)

E-mailt küldök

Mi a gyomortükrözés?

A gasztroszkópia a felső tápcsatorna endoszkópos vizsgálata, melynek segítségével felderíthetők a nyelőcső, a gyomor és a nyombél területén levő szerkezeti elváltozások, lehetőség nyílik ezek kezelésére is. A vizsgálat alkalmával egy vékony, flexibilis csövet – az endoszkópot – vezetjük le a nyelőcsövön át egészen a patkóbélig. Az endoszkóp által közvetített képet kinagyítva, monitoron keresztül értékeli a vizsgáló orvos.

Mikor végezzük el a gyomortükrözést?

A gyomortükrözés (gasztroszkópia) alkalmazható fekélyek, gyulladások, polypok, daganatok diagnosztizálására, illetve vérzések, hasi fájdalmak okának felderítésére. A vizsgálat alkalmával kimutatható fekély, gyomorhurut, esetleges daganat is.

A vizsgálat alkalmával szövettani mintavételre is sor kerülhet, illetve idegentestek, polypok, in situ carcinoma eltávolításra, vérzéscsillapításra, vérzés megelőzésre.

Előkészületek a gyomortükrözés előtt

A gyomortükrözés bármely napszakban elvégezhető. Ha orvosa másképp nem rendeli, 6 óra táplálék és 4 óra folyadékmegvonás szükséges előtte. Amennyiben nincsenek biztosítva ezek a feltételek, a gasztroszkópiát nem tudjuk korrekten elvégezni, mert az étel a gyomortestben pang és eltakarhat esetleges elváltozásokat.

A vizsgálatot megelőzően vizsgáló orvosa tájékozódik korábbi kortörténetéről, gyógyszerelésről, esetleges gyógyszerérzékenységről.

A gyomortükrözés menete

A gyomortükrözést az orvos és egy asszisztens végzi, általában 3-5 percet vesz igénybe, előtte beleegyező nyilatkozatot kell aláírnia. A torkát Lidocain spray-vel érzéstelenítjük, melynek hatása kb. fél óráig tart.

A vizsgálat alkalmával egy vékony, flexibilis csövet – az endoszkópot – vezetjük le a nyelőcsövön át egészen a patkóbélig. Az endoszkóp által közvetített képet kinagyítva, monitoron keresztül értékeli a vizsgáló orvos.

A vizsgálat alkalmával szövettani mintavételre is sor kerülhet, illetve idegentestek, polypok, in situ carcinoma eltávolításra, vérzéscsillapításra, vérzés megelőzésre.

A gyomortükrözés  után

A vizsgálatot követően közvetlenül leletet kap, tájékoztatjuk a vizsgálat eredményéről. A kóros elváltozásokról fényképeket készítünk és a leletre nyomtatjuk. A vizsgálatot CD-re rögzítjük, ezt a beteg a vizsgálat után megkapja. Amennyiben szövettani vizsgálatra van szükség, az eredményre 10-14 napot kell várni, melyet a vizsgáló orvos ellenjegyez. A Lidocain érzéstelenítő hatásának elmúlásáig nem szabad enni, inni a félrenyelés veszélye miatt.

Lehetséges szövődmények

Elenyésző számban lép fel szövődmény: kaparó, kellemetlen érzés a torokban, ritkán hasi fájdalom, véres széklet, láz. Ezek a rutin diagnosztikus gyomortükrözés alatt nem, terápiás beavatkozás során esetleg előfordulhatnak. Ezekben az esetekben sürgősen tájékoztassa vizsgáló orvosát, aki azonnal megvizsgálja Önt.

Altatásban végzett fájdalommentes gasztroszkópia

Amennyiben altatásos beavatkozásra kerül sor – anesthesiológus orvos jelenlétében -, a műtét alatt egy rövid hatású szer biztosítja a fájdalommentes beavatkozás élményét. A beavatkozás előtt az Ügyfelet altatóorvosunk vizsgálja meg, kikérdezi társbetegségeiről, a szedett gyógyszerekről, korábbi altatás során fellépő esetleges szövődményekről.

A gyomortükrözés után az Ügyfél megfigyelésre kerül, kényelmes, diszkrét, egyágyas fektetőnkben, akit az altatóorvos és a vizsgáló gasztroenterológus bocsát el a beavatkozást követő pihenés után stabil, éber állapotban.

Hol történik a gyomortükrözés?

Gasztroenterológiai és endoszkópos részlegünk a Medicover Magánkórház és Klinika első emeletén található meg. A legkorszerűbb műszereket és eszközöket használjuk, biztosítva ezzel a kíméletes beavatkozások alkalmazását.

Bejelentkezés a (+36 1) 465 3100 telefonszámon!

.

ÁRLISTA * 
Altatás gastro+colonoscopiához (A beavatkozás előtt gasztr. szakorvosi vizsg. szükséges!)

30 000

 Ft
Altatás gastroscopiához (A beavatkozás előtt gasztr. szakorvosi vizsgálat szükséges!)

20 000

 Ft
Gastroscopia (A beavatkozás előtt gasztr. szakorvosi vizsgálat szükséges!)

40 000

 Ft
Gasztroenterológiai szakorvosi vizsgálat

22 500

 Ft
E-mail idopont@medicover.hu
Időpontegyeztetés + 36 1 465 3100
*Áraink a budapesti klinikákra vonatkoznak!
ask

Kérdése van?
Bejelentkezne?

+ 36 1 465 3100