Medicover

+ 36 1 465 3100

info@medicover.hu

endoszkopia

Vastagbéltükrözés

E-mailt küldök

Mi a kolonoszkópia (vastagbéltükrözés)?

Közismert nevén, a kolonoszkópia vastagbéltükrözést jelent. A vastagbéltükrözés a végbél (rectum), a szigmabél, a vastagbél, illetve a vékonybél-vastagbél átmenet vizsgálatára szolgáló eljárás, melynek során a vizsgáló a nyálkahártya valós képét látja. A vizsgálat során video-endoszkópot használunk. Az eszköz egy 130-150 cm hosszú hajlékony, irányítható véggel rendelkező, ujjnyi vastag cső, amelynek a végén mini-videokamera van. Ennek képét a vizsgálatot végző orvos külső monitoron figyeli.

Mikor végeznek vastagbéltükrözést?

A vastagbéltükrözés indikációi a következők: hasi fájdalom, véres széklet, tartós szorulás, hasmenés, székelési habitus megváltozása, gyulladásos bélbetegség gyanúja, illetve vastagbélrák szűrővizsgálat részeként. A vizsgálat során a diagnosztika mellett terápiás beavatkozás is történhet (polip-eltávolítás, vérzéscsillapítás, biopsziás mintavétel szövettani vizsgálat).

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat során a páciens a bal oldalára fekszik felhúzott lábakkal. A vizsgálat alatt, az orvos utasítására, asszisztensi segítséggel a hátára, esetleg jobb oldalra, illetve ritkán hasra is kell fordulnia a páciensnek. Az eszközt csúszást elősegítő zselével kenjük be, majd óvatosan a végbélbe vezetjük. A vizsgálat során a bélnyílást levegő befújásával, illetve időnként víz bejuttatásával feltágítjuk. A vizsgálat időtartama 10-40 perc lehet.

A vizsgálat alatt az eszköz által provokált székelési ingert, a befújt levegő miatt has puffadást, hasi görcsöket, a beleket borító hashártyalemezek feszülése miatt hasi fájdalmat érezhet a páciens. Azon pácienseknél, ahol hasi műtétek összenövéseket okoztak, ezek a panaszok gyakrabban jelentkeznek.

A gyógyszeres előkészítés szédülést, hányingert, hányást, csuklást okozhat. A vizsgálat befejezését követően a páciens azonnal leletet kap, amennyiben szövettani mintavétel is történt, annak eredménye 1-2 hét múlva várható. Ha terápiás beavatkozás is történt, ennek kockázatától függően intézeti megfigyelés is szükséges lehet.

A vizsgálat során szövődményként bélátfúródás, a polip eltávolításának helyén vérzés jelentkezhet. Ez utóbbi általában endoszkópos úton ellátható, előbbi műtétet igényel.

Hol történik a vastagbéltükrözés?

Gasztroenterológiai és endoszkópos részlegünk a Medicover Magánkórház és Klinika első emeletén található meg. A legkorszerűbb műszereket és eszközöket használjuk, biztosítva ezzel a kíméletes beavatkozások alkalmazását.

Bejelentkezés a (+36 1) 465 3100 telefonszámon!

.

ÁRLISTA * 
Altatás colonoscopiához (A beavatkozás előtt gasztr. szakorvosi vizsgálat szükséges!)

25 000

 Ft
Altatás gastro+colonoscopiához (A beavatkozás előtt gasztr. szakorvosi vizsg. szükséges!)

30 000

 Ft
Altatás gastroscopiához (A beavatkozás előtt gasztr. szakorvosi vizsgálat szükséges!)

20 000

 Ft
Colonoscopia (A beavatkozás előtt gasztr. szakorvosi vizsgálat szükséges!)

60 000

 Ft
Gastroscopia (A beavatkozás előtt gasztr. szakorvosi vizsgálat szükséges!)

40 000

 Ft
Gasztroenterológiai szakorvosi vizsgálat

22 500

 Ft
E-mail idopont@medicover.hu
Időpontegyeztetés + 36 1 465 3100
*Áraink a budapesti klinikákra vonatkoznak!
ask

Kérdése van?
Bejelentkezne?

+ 36 1 465 3100