Medicover

+36 1 465 3100

info@medicover.hu

ultrahang1

Ultrahang vizsgálatok

E-mailt küldök

Az ultrahangvizsgálat egy kíméletes, a páciens számára nem megterhelő diagnosztikai eljárás. Belgyógyászati, endokrinológiai, urológiai, nőgyógyászati, ízületi és érproblémák fedezhetőek fel – akár a panaszok kialakulása előtt is -, ezért szűrővizsgálatként is ajánlott.

Az alábbi ultrahang vizsgálatok elvégzésére van lehetőség

  • Hasi és kismedencei ultrahangvizsgálat
  • Emlő ultrahangvizsgálat
  • Nyaki artériák Color-Doppler ultrahangvizsgálat
  • Pajzsmirigy ultrahangvizsgálat
  • Alsó végtag vénás keringés ultrahangvizsgálat
  • Here ultrahangvizsgálat
  • Ízületi ultrahangvizsgálat
  • Lágyrész ultrahangvizsgálat

Hasi és kismedencei ultrahangvizsgálat

A hasi ultrahangvizsgálat során a hasüregi és kismedencei szerveket vizsgáljuk: májat, epehólyagot, hasnyálmirigyet, lépet és veséket, a húgyhólyagot, nőknél a méhet, a petefészkeket, férfiaknál a prosztatát. A hasüregben futó nagyobb erekről, a nyirokcsomókról is vélemény alkotható. A vizsgálatot ajánlott évente szűrő jelleggel elvégezni, de hasi fájdalmak, panaszok kivizsgálásakor is a belgyógyász által indikált első vizsgálatok egyike. Az említett hasi szervek megnagyobbodása, szerkezeti eltérései, fejlődési rendellenességei, májciszták és egyéb jóindulatú májelváltozások, epekövek és epe polypusok, vesekövek, veseciszták, petefészekciszták, méh myomái, valamint prosztata megnagyobbodás biztonsággal kimutatható a vizsgálat során. A hasi szervek daganatos betegségei, azok májáttétei, hasüregi folyadék- vagy gennygyülemek, vérzések is diagnosztizálhatók az ultrahang segítségével. A hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat előtt 6 órával nem szabad enni és inni is csak szénsavmentes vizet javasolt. A húgyhólyag teltsége fontos a kismedencei szervek megítélésében.

Nyaki artériák Color-Doppler ultrahangvizsgálata

A Color-Doppler ultrahangvizsgálat során a nyaki artériák lefutása, falszerkezete, áramlása jól megítélhető. Az érfali meszesedések elhelyezkedése, szerkezete, mérete, az általuk okozott érszűkületek pontos meghatározása történik. Magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterin-szint, dohányzás esetén feltétlenül ajánlott a nyaki erek ultrahang szűrő jellegű vizsgálata!

Pajzsmirigy ultrahangvizsgálat

A vizsgálat során mérhető a pajzsmirigy lebenyek nagysága, megítélhető a lebenyek szerkezete, erezettsége. A pajzsmirigy esetleges göbeinek, cisztáinak, gyulladásos kórképeinek felderítésében és követésében fontos szerepet tölt be az ultrahangvizsgálat. A pajzsmirigy mellett a mellékpajzsmirigy megnagyobbodása, a nagy nyálmirigyek és a nyaki nyirokcsomók vizsgálatát is elvégezzük. Nyálkövesség, nyálmirigyek gyulladása, a nyaki lágyrészek jó-, illetve rosszindulatú daganatai, gyulladt nyirokcsomók kerülhetnek felfedezésre, melyek műtétet indikálhatnak..

Alsó végtag vénás keringés ultrahangvizsgálat

Hirtelen kialakult vagy hosszabb ideje fennálló egyik oldali lábduzzadás, feszülés, állandósult végtagfájdalom, a láb piros vagy kékes elszíneződése esetén ajánlott a vénás keringés ultrahangvizsgálata mélyvénás trombózis kizárására. A trombózis súlyos következménye a tüdőembólia, tüdőinfarktus. Ultrahangvizsgálatot végezhetünk vénabillentyűk működésének megítélésére, felületes vénák gyulladása, illetve visszeresség esetén is.

Here ultrahangvizsgálat

A herék gyulladásainak, daganatainak, artériás és vénás keringésének diagnosztizálására ideális diagnosztikus módszer az ultrahangvizsgálat, mely teljesen fájdalmatlan. A mellékherék elváltozásainak (ciszta, gyulladás), valamint a herezacskó űrterének (folyadék felszaporodás, heresérvek) és ereinek (visszértágulat) vizsgálata is megtörténik.

Ízületi ultrahangvizsgálat

Az ízületek szalagjainak, az inak, a rostos porcok, valamint az ízületi kóros folyadékgyülemek és a környéki vázizmok ultrahangvizsgálata.

A váll vizsgálatánál a felkart mozgató izmok inainak vizsgálata történik. Az ízület környéki meszesedések, valamint az izmok és inak esetleges sérülései, a rotátor-köpeny szakadása, ízületi gyulladás, környéki meszesedések kimutathatók. A térdízületben a meniszkuszok, az ízületi tok, a szalagok, valamint az inak, íntapadások szerkezeti eltéréseit, sérüléseit vizsgáljuk. A kóros folyadékgyülemek kimutatása, az ízületi belhártya megvastagodása, a hátsó térdhajlat kóros folyadékgyüleme (Baker-ciszta) pontosan mérhető.

Lágyrész ultrahangvizsgálat

A lágyrész ultrahangvizsgálat során a bőr alatt tapintható csomókat, felületes elváltozásokat, izmok szerkezeti eltéréseit tisztázhatjuk.

További információk az Ultrahang vizsgálatról Diagnosztikai Központunk honlapján olvashatók.

Bejelentkezés a (+36 1) 465 3100 telefonszámon!

.

ask

Kérdése van?
Bejelentkezne?

+36 1 465 3100